Próżnia
Pakowanie próżniowe oznacza usuwanie powietrza, aby stworzyć środowisko, które poprawia warunki przechowywania żywności, a także zapewnia jej długi okres przydatności do spożycia.
Od 1988 roku Italian Pack produkuje maszyny do pakowania próżniowego dla każdego obszaru zastosowania i każdego typu klienta, od maszyn Nautilus do Atlantis, dostępne w różnych wersjach: stołowej, na kółkach oraz z podwójną komorą.
Priorytetem w nich jest łatwość obsługi i użytkowania oraz prostota w operacjach czyszczenia.
MAP
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP – ModifiedAtmosphere) lub w atmosferze ochronnej oznacza „pakowanie łatwo psującego się produktu w zmodyfikowanej atmosferze, której skład różni się od samego powietrza”.
Wprowadzenie gazu spożywczego (mieszanin gazowych) do opakowania pozwala na stworzenie konserwującego środowiska idealnego dla produktu spożywczego. Wraz z upływem czasu i ewolucją techniczną możliwe było lepsze zoptymalizowanie tego aspektu, aby umożliwić wyeliminowanie uciążliwego i złożonego ciągłego monitorowania atmosfery wokół produktu.
W porównaniu z technologią pakowania próżniowego, techniki MAP mają następujące zalety:
- jest to bardziej „delikatna” technika, ponieważ wysysanie powietrza nie jest gwałtowne i nie obciąża produktu. Jeśli usuwanie powietrza jest zbyt szybkie, może także usunąć niektóre lotne substancje przydatne do konserwacji produktów o naturalnym zapachu;
- szybkie wysysanie powietrza może również spowodować odparowanie części wilgoci z produktu i przesunięcie tłuszczu z wnętrza produktu na powierzchnię;
- pakowanie w atmosferze ochronnej nie tylko usuwa powietrze, które mogłoby powodować zepsucie produktu, ale wprowadza elementy (zawarte w gazie), które mogą przeciwdziałać zmianom żywności i jej jakościowej degradacji.